Uhlíková ocel
Nože vyrábím převážně z uhlíkové oceli. Tedy ne z nerezu. Uhlíková ocel vyžaduje trochu více péče než ocel nerezová. Zde je návod jak o ní pečovat:
Uhlíková ocel
Uhlíková ocel při používání časem začne šednout,
někdy se objeví i jakési modré mapy, je to prostě živoucí
materiál. Nikdy by se ale nemělo stát, že začne klasicky
rezavět, dokonce i s vyžranými rezavými dírkami. To by
jste museli nůž nechat někde válet a zapomenout ho tam
nějakou dobu, popřípadě s ním krájet citrony a ze zásady
čepel neotírat. Všeobecně tedy uhlíkovým materiálům
nejvíce škodí ovocné a zeleninové kyseliny – citron, jablko,
cibule, atd.
Neznamená to ale, že by jste se měli takovým
materiálům vyhýbat - Jen se naučte po takovémto použití
nůž opláchnout a utřít alespoň do trička nebo kalhot. Jak
bude klid a čas, nožík otřete hadříkem napuštěným
olejíčkem a bude si chrochtat :-). Je vůbec dobré držet
uhlíkové čepele stále lehce naolejované – to si pamatujte
jako zásadu č. 1. Oleje na čepele volte podle toho, co
budete s nožem dělat. Rostlinné oleje bych nedoporučil.
Oleje na zbraně zase smrdí. Já bych upřednostnil např.
Kosmetickou vazelínu – bez zápachu, čirá, mastná věc. Ale
v nouzi se dá použít i obyčejné sádlo.