Uhlíková ocel

04.07.2013 12:20

Nože vyrábím převážně z uhlíkové oceli. Tedy ne z nerezu. Uhlíková ocel vyžaduje trochu více péče než ocel nerezová. Zde je návod jak o ní pečovat:

Uhlíková ocel

Uhlíková ocel při používání časem začne šednout,

někdy se objeví i jakési modré mapy, je to prostě živoucí

materiál. Nikdy by se ale nemělo stát, že začne klasicky

rezavět, dokonce i s vyžranými rezavými dírkami. To by

jste museli nůž nechat někde válet a zapomenout ho tam

nějakou dobu, popřípadě s ním krájet citrony a ze zásady

čepel neotírat. Všeobecně tedy uhlíkovým materiálům

nejvíce škodí ovocné a zeleninové kyseliny citron, jablko,

cibule, atd.

Neznamená to ale, že by jste se měli takovým

materiálům vyhýbat - Jen se naučte po takovémto použití

nůž opláchnout a utřít alespoň do trička nebo kalhot. Jak

bude klid a čas, nožík otřete hadříkem napuštěným

olejíčkem a bude si chrochtat :-). Je vůbec dobré držet

uhlíkové čepele stále lehce naolejované to si pamatujte

jako zásadu č. 1. Oleje na čepele volte podle toho, co

budete s nožem dělat. Rostlinné oleje bych nedoporučil.

Oleje na zbraně zase smrdí. Já bych upřednostnil např.

Kosmetickou vazelínu bez zápachu, čirá, mastná věc. Ale

v nouzi se dá použít i obyčejné sádlo.